TR | EN

59th American Society of Hematology, Annual Meeting and Exposition (ASH) kongresinden izlenimler

Önemli Duyuru

Değerli Arkadaşlarım, Genç Araştırıcılar;

1997 yılından buyana Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleşen hematoloji kongresine (http://www.hematology.org/Annual-Meeting/) düzenli olarak katılmaya çalışırım yada kongre kitapçığını ve araştırma özetlerini incelerim. 1999 yılında mezenkimal kök hücreler (MKH) ilk kez bu kongrede küçük bir sunu ile tartışıldığında, bu hücrelerin gelecekte çok konuşulacağını anlamış ve bu konuna bizler neler yapabiliriz diyerek; ben ve bir grup genç araştırıcı çalışmalara başlamıştık. 2000 ylında ilk yerli MKH’yi ürettiğimizde, 2004 yılında da ilk hastaya uyguladığımızda o günlerde çokça da eleştiri almıştık. O günlerden bugüne geldiğimizde, MKH kullanımının yaygınlaştığını, hatta Graft Versus Host Hastalığının tedavisinde, ülkemizde sosyal güvenlik kurumu tarafından geri ödemeye alındığını ve standart tedavi aşamasına geldiğini görüyoruz.

Peki, 3-5 aralık 2016 kongresinde neler oldu? Dünyanın her yerinden 27.000 kişinin katıldığı bu toplantı adeta hücresel tedavi kongresiydi. Önceki kongrelerde hücresel tedavi ile ilgi toplantılar bir oturum ve birkaç poster sunusu ile sınırlı iken; bu kongrede, Lenfoma, Lösemi, Myeloma, Kemik Iliği Nakli ve Enfeksiyon Hastalıklarının Kontrolü konuları ile ilgili yapılan her oturuma ilave olarak bu hastalıklarda hücresel tedavinin neler yapabildiğinin tartışıldığı 5 ayrı oturumda bir oturum vardı. Kongre özetlerinde ise ilaç tedavileri karşısında ilk kez hücresel tedavi ürünlerini içeren araştırmalar % 1 den %9’lara yükselmişti. Bu gerçek bir zafer olarak nitelendirilerilebilir. 2016 ASH kongresinde hangi hücresel tedavi daha çok konuşuldu şeklinde bir sorunun cevabı ise, ağırlığın virüs spesifik T(VST) hücreler, kanser aşıları ile genetiği oynanmış T hücreleri özellikle Kimerik T hücre reseptörü taşıyan T hücreleri/Car-T cell ve Yüksek afiniteli T hücre reseptörü taşıyan T hücreleri/HaTCR-T cell olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu kongrede daha hoş bir şey oldu; Bir Türk araştırıcı MD Anderson kanser merkezinden Muharrem Muftuoglu 3365 nolu “ Use of Expanded Allogeneic Third Party BK Virus Specific Cytotoxic T Cells to Target Progressive Multifocal Leukoencephalopathy” başlıklı sözlü poster sunumunda virüs spesifik T hücreleri ile ilaçla tedavisi olmayan BK virüs enfeksiyonu dışında deli dana (creutzfeldt-jakob) hastalığını tedavi edebileceğimizi gösterdi. Uzun yıllardır hücresel tedavi ile uğraşan bir hematolog, ülkemizdeki ilk kanser aşısını 18 yıl, virüs spesifik T lenfositleri ise 4 yıldır üreten bir ekibin başı olarak, yaşanan bu gelişmeler beni ümitlendirmiştir. Tüm bunlardan alacağımız çıkarım ise ülkemizde hücresel immünoterapi için hızla bir alt yapı çalışmasının yapılması, preklinik ve klinik ARGE gruplarının oluşturulmasıdır. Bu nedenle kök hücre ve hücresel tedaviler derneği olarak bu sene eylül ayında preklinik ve klinik araştırıcıları bir araya getirmek, dikkati bu konu üzerine çekmek üzere, bu çalışmaların ülkemizde 1998 de kanser aşısı amaçlı ilk dendritik hücrenin üretildiği olan Trabzon ilinde bir HÜCRESEL IMMÜNOTERAPI SEMPOZYUMU yapmayı planladığımızı bildirmek isterim. Hücresel tedaviye gönül verenlere duyurulur. Sağlıcakla kalın.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı

Kök Hücre Ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı